OSWALD STREET

 

Additions and Alterations – completed 2015.

With no heritage protection, I inspired my clients to keep this beautiful California Bungalow. I'm passionate about maintaining and restoring our old houses, keeping a piece of our history for future generations to admire. The approach was for the new addition to be single storey, so it is not visible from the street. The new addition sits separately from the original house, and in contrast to it, not pretending to be of the same era, but representing the architecture of its day. 

 

The original house has been converted into bedrooms and bathrooms, whilst a new addition to the rear accommodates the living spaces, laundry and powder room. This creates a house of two pavilions - the quiet bedroom section, physically separated from the living spaces. It provides quiet to the bedrooms regardless of activity in the living spaces. It zones the house into two separate heating and cooling units, allowing only half of the house in use, to need air conditioning or heating, drastically reducing it's energy usage. 

The addition of a pool, created an opportunity to have an open yet covered outdoor room. It’s placed to protect the internal spaces from the harsh western sun. The living areas all face north to maximise direct sunlight throughout the day in winter, and minimise it in summer. The house is designed to naturally ventilate in summer; by the use of windows positioned to catch the prevailing breezes, and flush the house of heat on hot days. 

  • Grey Instagram Icon
  • Grey Facebook Icon
  • Grey YouTube Icon